Jan
16
2023

Baterija na Androidu se brzo prazni? Postoji rešenje!
android baterijaDa li se i vi suočavate sa problemom brzog pražnjenja baterije? To može biti veoma frustrirajuće i ograničavajuće. Baterija na Android uređajima je jedan od najvažnijih delova koji omogućava da telefon funkcioniše.

U ovom tekstu ćemo se baviti ovim problemom i ponuditi nekoliko korisnih rešenja za optimizaciju rada baterije na Android uređajima. Od optimizacije rada aplikacija, do podešavanja osvetljenja ekrana, preko isključivanja nepotrebnih funkcija, pa sve do obnavljanja baterije, biće obrađena sva moguća rešenja koja će vam pomoći da produžite vek trajanja baterije na vašem uređaju.

Optimizacija rada aplikacija

Optimizacija rada aplikacija na Android uređaju jedan je od najefikasnijih načina da se uštedi baterija. Aplikacije koje su u radu zahtevaju energiju za svoje funkcionisanje, a one koje su u pozadini takođe troše energiju. To znači da ako imate mnogo aplikacija koje su u radu ili u pozadini, one će trošiti više energije i brže će se prazniti baterija.

Da bi se optimizovao rad aplikacija na Android uređaju, potrebno je proveriti koje aplikacije troše najviše baterije. To se može uraditi u postavkama baterije ili putem specijalnih aplikacija za praćenje baterije. Zatim, treba zatvoriti aplikacije koje se ne koriste, kako bi se uštedela energija.

Takođe, moguće je postaviti aplikacije da se automatski zatvaraju nakon određenog vremena neaktivnosti. Ovo će uštedeti energiju i sprečiti da aplikacije troše bateriju u pozadini.

Još jedan način optimizacije rada aplikacija je da se onemoguće automatsko ažuriranje aplikacija. Aplikacije se automatski ažuriraju u pozadini, što znači da mogu trošiti bateriju. Ukoliko želite da ažurirate aplikacije, to treba da radite ručno ili koristiti wifi umesto mobilnih podataka.

Podešavanje osvetljenja ekrana

Podešavanje osvetljenja je još jedan od načina da se uštedi baterija na Android uređaju. Ekran je jedan od najvećih potrošača energije na telefonu, stoga je važno da se osvetljenje ekrana podesi na optimalni nivo.

Smanjivanjem jačine osvetljenja ekrana, može se uštedeti značajna količina energije. Međutim, mnogi korisnici često podešavaju osvetljenje ekrana na maksimum, što može dovesti do brzog pražnjenja baterije.

Drugi način za uštedu baterije je korišćenje automatske funkcije koja prilagođava jačinu osvetljenja ekrana prema okolnom svetlu. Ova funkcija automatski će podesiti jačinu osvetljenja ekrana na optimalni nivo, što će uštedeti energiju.

Takođe, moguće je podesiti vreme trajanja osvetljenja ekrana. Ukoliko želite da baterija traje duže, podesite ekran da se automatski isključi nakon kraćeg vremena.

Isključivanje nepotrebnih funkcija

Funkcije poput Wi-Fi, Bluetooth, GPS, mobilnih podataka ili NFC-a zahtevaju energiju za svoje funkcionisanje i mogu značajno uticati na trajanje baterije.

Isključivanjem funkcija koje se ne koriste, moguće je uštedeti značajnu količinu energije. Na primer, ako ne koristite Wi-Fi, isključite ga. Isto važi i za druge funkcije koje se ne koriste.

Takođe, postoji opcija za automatsko isključivanje funkcija koje se ne koriste. Mnogi telefoni imaju opciju “ekonomičnog režima” ili “štednja baterije” koji automatski isključuju nepotrebne funkcije kada se baterija isprazni na određenu granicu.

Obnavljanje baterije

Kada se baterija koristi duže vreme, njena sposobnost da se napuni i isprazni može se smanjiti. Obnavljanjem baterije, može se poboljšati njena sposobnost da se puni i prazni, što će produžiti njen vek trajanja.

Da bi se obnovila baterija, potrebno je potpuno napuniti bateriju i onda je potpuno isprazniti. Ovo treba uraditi nekoliko puta, u zavisnosti od modela telefona i baterije. Proces obnavljanja baterije može potrajati nekoliko sati, pa je važno imati na umu da će telefon biti bez napajanja tokom tog vremena.

Obnavljanjem baterije, može se uštedeti energija, produžiti vek trajanja baterije i poboljšati njena sposobnost punjenja i pražnjenja.

Ažuriranje softvera

Noviji verzije softvera su dizajnirane da optimizuju rad baterije, što znači da će u novijim verzijama biti manje grešaka i manje potrošnje energije.

Ažuriranjem softvera na telefonu, moguće je dobiti kako poboljšanja u radu baterije, tako i poboljšanja u radu telefona. Ažuriranja softvera takođe može sadržati i popravke sigurnosnih propusta, što je važno za bezbednost telefona.

Da bi se ažurirao softver, potrebno je proveriti da li su dostupna nova ažuriranja u podešavanjima telefona. Ažuriranje se može izvršiti preko Wi-Fi ili mobilnih podataka, i može potrajati nekoliko minuta ili sati, u zavisnosti od veličine ažuriranja.

Ostavite komentar