Kako dodati (ubaciti) formule i jednačine u Word dokument

17 Jun

word formuleU nekom trenutku moraćete u svoj word dokument da dodate i različite formule.

Kucanje matematičkih ili nekih drugih formula u Word-u ponekad može da bude komplikovano ukoliko sami kucate npr. razlomačku crtu ili slično. Međutim, Word ima jednu veoma korisnu opciju, koja olakšava umetanje profesionalno oblikovanih formula i jednačina u dokument.
Na raspolaganju vam je određen broj već gotovih formula, a imate i mogućnost da sami napišete formulu i da je sačuvate i tako olakšate sebi njihovo umetanje.
Postupak ubacivanja formula je sledeći:

Korak 1 – Kliknite na meni Insert

insert

Korak 2 – U delu Symbols kliknite na opciju Equation. Iz padajućeg menija možete izabrati formule koje su na raspolaganju. Ukoliko želite da sami napišete novu formulu kliknite na Insert new equation koji se nalazi pri dnu ovog menija.

equation

Ako ste izabrali da sami kreirate formulu, otvoriće vam se meni Design u okviru Equation tools-a. Ovde imate različite simbole koje možete koristiti u formuli. Simboli su razvrstani po kategorijama, pa tako možete da birate osnovne matematičke simbole, grčka slova, operatore, strelice, poređenja, indeksi, eksponenti i geometrija.

design1

Sa desne strane, u okviru istog menija, nalaze se različite strukture koje vaša formula može da ima – razlomci, integrali, matrice, operatori, funkcije i sl.

design2

Kada želite da napišete novu formulu najpre trebate da izaberete strukturu. Nakon toga klikćete na prazna polja iz te strukture gde unosite simbole ili brojeve. Tako napisanu formulu možete sačuvati (klik na formulu>insert>Equation>Save selection to equation gallery) tako da ne morate ponovo da je kucate.

Vrlo jednostavno, zar ne?