Jan
18
2013

12 razloga zašto ne treba imati Flash Web sajt
Flash se je pokazao kao odlična platforma za dizajniranje igrica, media playera, animacija i raznih drugih aplikacija ali kada je u pitanju web dizajn podbacio je, i to gadno.

Ukoliko nekada naletite na nekoga ko vam priča da je imati flash websajt dobro i isplativo ( posebno ako pokušava da vam ga proda ) bežite od njega i nadjite nekoga ko zna šta radi.

Evo glavnih razloga zašto je flash web sajt loš

#1) Loš za pretraživače ( Seo )

Ukoliko želite da se vaš sajt nadje na pretraživačima ne koristite flash. Jednostavno stranice u Flashu ne mogu da se pravilno indeksuje zbog toga što search bot ne može da čita flas sadržaj. Što se pretraživača tiče vaš sajt će da se sadrži od naziva, možda par meta taga i to je to. Nije bitno koliko je vaš sajt napunjen sadržajom ili lepo izgleda.

U zadnje vreme moze čak i da vam naudi pošto su mnogi pretraživači počeli da stavljau flash sajtove na svoju “crnu listu” pošto ih smatraju prevarom jer kao što sam reko čitaju samo naslov i meta tag a nikakav sadržaj.

#2) Ograničen mobilni prikaz

U današnje vreme sa razvojom i napredkom mobilne telefonije sve više korisnika pristupa sajtovima putem mobilnih browsera. Al stvar je u tome što većina njih ne podržava Flash a oni koji podržavaju će da se “zaguše” pri pokušaju da udju na Flash sajt pošto im opterećuje protok i procesor.

#3) Nemoguće linkovanje ili bookmark

Svaka stranica na flash sajtu ima skroz isti url, što znači nema veze šta vi gledate na flash sajtu url je uvek isti. Na normalnom sajtu vi možete da memorišete ( bookmark ) ili delite link do odredjenog sadržaja po vašoj zelji koristeći jedinstveni URL kojeg ima svaki sadržaj. Na flash sajtu vas uvek vodi na početnu i svaki korak dalje se svodi po principu klik po klik…

#4) Bez dugmeta Nazad

Već sam rekao iznad da flash nema jedinstveni URL za svoj sadržaj pa zamislite da kliknete na back dugme u browseru nakon što ste konačno našli šta vam treba klikćući po sajtu i on vas odvede na predhodni sajt na kojem ste bili. To je čest slučaj zato na mnogim flash sajtovima je i onemogućena ova opcija i uglavnom morate da osvežite ( ponovno učitate ) stranicu sajta i krenete iz početka.

#5) Osiromašen dizajn

Iako se nekima čini privlačan, sajt zasnovan na Flash platformi je prilično ružan u najmanj ruku. Postoje neke osnove stvari po kojima se svi vode primer: kilk ovde će da uradi ovo, ovde ide sadržaj sajta, ovde ide meni itd. Zbog problema oko funkcionalnosti sajta većina korisnika će da odustane posle nekog vremena dok će oni manje iskusni da odustanu na samom početku kada udju na sajt.

#6) Učitavanje sadržaja

Na normalnom sajtu sadržaj je vidljiv odmah nakon ulaska na sajt čak i ako se nisu učitali svi elementi ili slike koji se naknadno učitaju. Na Flash sajtu cela stranica mora komplet da se učita pre nego se prikaže. Mislim da je svima jasno koliko to frustrira posebno ako je u pitanju neko s malo slabijim netom.

#7) Intro stranica

Intro stranica je ono čudo kada pri ulasku na sajt piše Udji ovde ili Skip intro itd. Došao sam na sajt logično da hoću da udjem. Iako je ovo skoro izumrelo pre nekih desetak godina danas webmasteri ovo koriste da pri ulasku na flash sajt korisniku daju opciju da bira izmedju Flash ili Ne-flash verzije sajta ( mada su obe prilićno loše ).

#8) Onemogućene osnovne text funkcije

Na flash sajtu je nemoguće koristiti osnovne funkcije poput copy-paste, pretraživanja ( ctrl+f ) ili povećavanja fonta. Ne postoji right clik meni a prečice sa tastature ne rade u Flashu.

#9) Loše prilagodjavanje korisniku

Ako išta znamo to je da obični korisnik neće da se prilagodjava i uči samo da bi koristio baš vaš sajt. Scrollbar i funkcije bi trebalo da reaguju na poznat nacin, navigacija i meni da budu predvidljivi kako se očekuje. Iako se mnogi dizajneru “furaju” na originalnost standardni i korisniku prilagodjen dizajn će izazvati bolji efekat nego nešto sto bi neki “dizajner” sklepao u flashu, a korisnici su kao što znamo smisao svega i prilagodjavamo se njima, zadovoljan korisnik će da se vrati i preporuči vaš sajt za razliku od smorenog i iznerviranog.

#10) Bandwidth i CPU zahtevi

Flash sajt moze da “bači na kolena” slabije računare ili one sa lošijom internet konekcijom. Brzina sajta je jedan od kljucnih faktora za vaše korisnike. Ako se sajt konstantno sporo učitava korisnici će da nastave dalje.

#11) Zavisi od stranih pluginsa

Mnogi zaboravljaju da je Flash vlasništvo Adobe kompanije. U stvari Flash sajt ne može ni da se učita ako nemate instaliran Adobe Flash Player plugin. Istina da danas 90% korisnika već ima instaliran Flash player al šta sa onima koji nemaju, već smo rekli da treba isključiti sve nepotrebne stvari da bi se korisniku olakšalo. Iako ovo nije veći problem ipak ga je trebalo spomenuti.

#12) Čak ga ni Adobe ne koristi

Istina, čak ni kompanija koja ga pravi, reklamira i distribuira ne koristi Flash sajt. Možda zato sto su svesni njegovih ograničenja ili ko zna što al to je činjenica…

Preporučujemo:

Comments are closed.