Mar
11
2013

Kako instalirati Windows sa USB-a
instalacija vindowsa sa usbU zadnje vreme često naletim na pitanja kako i da li je moguće instalirati windows sa usb-a pošto mnogi ne žele da se cimaju sa CD/DVD rezanjem ili iz ko zna kojeg razloga. U stvari instalacija sa USB-a je vrlo jednostavna a proces podešavanja USB-a za instalaciju traje od 15-30 minuta zavisi od vašeg računara…

Šta vam je potrebno:

– Windows ISO file ( Xp, Vista, 7, 8 zavisi šta hoćete )
– USB Flash od minimalno 1 Gb za Xp i 4 Gb za Vista, 7 i 8..
– Program Daemon Tools ( Download)
– Program WinToFlash (Download )

Priprema USB-a:

Učitajte Windows ISO file preko daemon toolsa ( sistem isti kao kada učitavate igricu ), zatim pokrenite program WinToFlas ( kada ga skinte biće u .rar fajlu samo ga raspakujte ).

Nakon pokretanja WinToFlas dobićete sledeći prozor:

Screenshot_1

Idete samo na taj znak za OK na sredini, zatim kada vas prebaci na sledeći prozor idete na NEXT. Otvoriće vam sledeće:

Screenshot_2

U prvom polju Windows files paths izaberete vaš windows ali ne windows u ISO fajlu već onaj koji ste učitali preko daemon toolsa ( možete ga naći u My Computer videćete da vam se pojavio još jedan drive poput CD/DVD roma sa ikonom windows-a e to izaberete ) a u drugom polju USB Drive izaberite vaš USB i idete na NEXT.

Zatim će da vas pita da li prihvatate uslove korišćenja samo izaberete da prihvatate i idete na OK. Dobićete sledeći prozor:

Screenshot_3

Sad u zavisnosti od snage vašeg računara proces će da traje od 15-30 minuta..

Kada se završi prebacit će vas na sledeći prozor na kojem idete samo na Next i to je to izvadite USB i ugasite program…

Screenshot_4

Instalacija za Vista, 7 i 8:

Prilično jednostavna ubacite USB u računar pre pokretanja i onda kada ga pokrenete u Biosu namestite da vam učita USB kao 1-st a HDD kao 2-nd boot device..

Ostatak je isti kao i sa CD/DVD-a samo pratite korake..

Pažnja: Nakon što kopira sve windows fajlove sistem ce da se restartuje prije nego nastavi sa instalacijom ( što je normalno ) ali nakon restarta morate da vratite u Biosu da vam HDD bude 1-st boot device i onda pustite da nastavi.

Instalacija za XP:

Za njega važi sve isto kao i za ove gore navedene sa jednim dodatkom, kada pokrene instalaciju pojaviće vam se 2 opcije u Grub meniju prvi puta idete na 1st ( piše da pokrene instalaciju sa USB-a ) morate da vratite u Biosu da vam HDD bude 1-st boot device i onda pustite da nastavi zatim izaberete opciju 2. Ostatak instalacije ide normalno kao sa CD/DVD…

Slika sa te 2 opcije:

usb XP instalacijsku menu

Sva pitanja koja možda imate ostavite u komentarima.

Preporučujemo:

Comments are closed.