Jan
13
2013

WordPress – ukratko prednosti i mane
wordpressWordPress je jedan od najjačih CMS-a trenutno na tržištu. Namenjen je prvenstveno za blogere ali može da se koristi i kao standardni CMS a besplatan je za preuzimanje sa WordPress.org Početi ću sa pozitivnim i negativnim stranama WordPress-a.

Pozitivne

– Besplatan je
– Brza i laka instalacija
– Preko 1000 tema i pluginsa
– Google ga voli

Negativne

– Originalno osmišljen za blog
– Privlači spambotove
– Nije previdjen za veliki broj stranica ( stotine i hiljade ) pa često možete da ga “preforsirate” ako gradite neki veliki sajt/blog.
– Nije baš najsigurniji CMS u ponudi

Instalacija

WordPress je prilicno jednostavan za instalaciju, postoje brojni tutorijali na našsem jeziku koji vas vode korak po korak. Ukratko kada skinete wordpress raspakujte ga iz zip/rar fajla i uploadujte ga na vaš host zatim pokrenite instalaciju na vašem domenu. Jedina “komplikovanija” stvar je da preimenujete vaš konfiguracijski fajl wp-config-sample.php u wp-config.php pre instalacije. Mnogi hostinzi to jest velika većina u današnje vreme nudi vam osnovnu instalaciju worpressa i ostalih CMS-a sa samo jednim klikom iz vašeg hosting CP-a. Ipak ukoliko radite ručnu instalaciju pogledajte detaljno na youtube postupak.

Skinovi i Pluginsi

Možete da izmenite izgled vašeg sajta i dodate razne nove mogućnosti i opcije za manje od minute. Kod instalacije teme samo treba da skinete onu koju želite i uploadujte je preko ftp-a u wp-content-themes i aktivirate je iz vaseg WordPress admin panela. Isti postupak je kod pluginsa samo što kada skinete plugins uploadujete ga u wp-content-plugins i takodje aktivirate iz admin panela.

Na internetu postoji more tema i pluginsa al hteo bi da vam preporučim plugins po nazivu: All in One SEO Pack koji će značajno da poveća vaše šanse da se probijete u pretraživačima, naravno podrazumeva se da imate čest i originalan sadržaj jer nema tog pluginsa koji može da vas progura ako ne radite na sajtu.

Zaključak

WordPress je jedan od najpopularnijih CMS-a na tržištu i ta popularnost nije bez razloga, on je zaista sjajan CMS ( još je i besplatan ). Iako u nekim aspektima nije baš najbolji to se lako može rešiti s nekim od mnogobrojnih pluginsa i pomoću velike korisničke zajednice koju možete naći na svakom jeziku.

Ukoliko imate neka pitanja oko WordPress-a ostavite komentar i pokušat ću da vam odgovorim.

Preporučujemo:

7 Comments+ Dodaj komentar

 • Imamo sam problema sa ovim spamerima , samo naidju i postavljaju komentare …Dok razdvojim sta su pravi korisnici napisali od njihovih spam poruka ode mi dosta vremena.

  Imam jedan problem , kako da namestim da klikom na FORUM u meniju on bude otvoren , a ne da mi se otvori standardna strana. Ukrato da me klikom na FORUM od direktno odvede na njega.

  Nadam se da me razumes.

  • da i mene muče spambotovi na drugom sajtu al rešio sam to..

   što se foruma tiče nisam te baš najbolje razumeo da li ti hoćeš da te preusmeri na forum kada klikneš u meniju na “forum”?

   za prvo: zavisi šta koristiš za navigaciju, moraš mi reci da li je to custom meni, widget ili nesto treće..?

   osnovni kod za preusmeravanje u custom meniju izgleda :

   <a href="link do foruma">Forum</a>

   ako koristiš widget namesti po ovome ( vidi sliku ): http://web-saveti.com/wp-content/uploads/2013/01/meni.jpg

 • Mene interesuje žašto mogu da vidim samo zadnje objavljene blogove i to samo zadnjih deset, i blogove koje pratim.Nemam mogućnost da pogledam druge blogove.To mi se dešava od skoro, kada su nešto menjali na WordPress-u, ranije sam mogla da pogledam do sto blogova.Ne znam da li se radi o nekim podešavanjima koja treba sama da odradim (ako jeste, budite ljubazni pa mi kažite koja) ili je tako normalno.Kako da pogledam sve blogove koje postoje na WordPressu?Hvala.

  • Ne razumem te ko je sta menjao i gde to ne mozes da pratis blog?

 • Snašla sam se u međuvremenu, dešava mi se da kad se dese neke promene na WordPress-u,imam manjih teničkih problema, neko vreme.Sada je sve u redu.Ja sam sama otvarala nalog, a u tome sam bila totalni početnik, pa je moguće da sam negde „pobrkala lončiće”.U svakom slučaju,hvala.

 • Ovako zelim da pitam gde mogu da nadzem kodove za da ih promenim izgled na primer za novosti da izadze kao vase.
  U ostalo ideja za sajt vam je odlicna samo produzite dalje da pisete ovako.
  Jedan predlog kao za you tube zarada napisete i za sajtova bas me zanima.

  • Ovaj izgled je default izgled ove teme ( sa par manjih izmena ), sad mozes da pokušaš da napraviš svoj izmenama u editoru al ako nisi vešt u tome ( php, html i css ) bolje da nadješ neku temu koja ti već odgovara svojim izgledom i opcijama…

   ako si slučajno mislio na ono “Popularno” to je samo widget koji dodaš sa wordpresovog sajta…