5 saveta kako prepoznati lažan Facebook profil

3 Feb
Lažni facebook profili

Kako da prepoznate lažne facebook profile

Prema nekim procenama od 1,4 milijarde Facebook korisnika čak 20-30% čine lažni profili. Većina njih su napravljeni kako bi širili spam i viruse. Ovde Vam dajemo 5 saveta kako možete proveriti da li su neki profili lažni.

Proverite fotografije

Ovo je najbrži i najprecizniji način da proverite nečiji profil. Preuzmite profilnu fotografiju sa naloga za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Google-a i kliknite na “images” odnosno “slike” u gornjem desnom uglu.

google-slike

Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom delu pretraživača. Dobićete mogućnost da ubacite ”url” fotografije ili uploadujete fotografiju sa vašeg računara.

google-slike2

Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete izvor te fotografije, odnosno mogućnost da proverite da li je preuzeta sa nekog od sajtova.

Broj fotografija na nalogu

Većina lažnih naloga imaju samo jednu fotografiju. Prema nekim istraživanja više od dve trećine osoba koje otvaraju lažne profile postave samo jednu fotografiju.

Proverite Timeline

Kada posetite lažni profil, njihov tajmlan često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i cover fotografiji.

Većina lažnih fejsbuk profila su ženski

Istraživanja su pokazala da većina fake profila koji postoje na Facebooku su ženski, često sa provokativnom fotografijom ili imenom.

Proverite prijatelje

U slučaju da osoba koja vas je dodala za prijatelja preko facebook-a, nema nijednu zajedničku crtu sa vama, verovatno se radi o lažnom nalogu. Proverite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako bi došli do dodatnih informacija.

 

Da li se već dešavalo da Vam neko potpuno nepoznat, sa karakteristikama profila kao u ovom tekstu, šalje zahteve za prijateljstvo. Kakva su Vaša iskustva? Podelite ih u komentarima.