Kako pronaći dobrog veb hosting provajdera

6 Nov

web hostingVeb hosting je od ključnog značaja za funkcionisanje bilo kog veb sajta. Može pomoći u obezbedjivanju dobrog korisničkog iskustva za posetioce a webmasteru uštedeti svakodnevne probleme koji mogu iskrsnuti u upravljanju sajtom. Na šta treba da obratite pažnju pri odabiru odgovarajućeg hostinga?

* Prostor na disku
* Ograničenje protoka
* Besplatne MySQL baze podataka
* Hostovanje više domena
* Dostupnost (uptajm) sajta
* 24×7 podrška

Dobra veb hosting usluga bi trebalo da bude jeftina (manje od $60 godišnje) a paket da sadrži najmanje 1GB prostora na disku za tu ćenu. Mnogi hosting provajderi nude neograničeni prostor na disku. Hosting paket bi trebalo da omogući hostovanje više sajtova tj. domena (najmanje 5 sajtova) na ovom prostoru. Takodje bi trebalo da nudi neograničeni protok (prenos podataka).

Pored ovog, dobar hosting bi trebalo da ponudi i besplatne MySQL baze podataka. Ukoliko Vaš hosting provajder traži da doplatite za ovu uslugu, to sigurno nije najbolja ponuda.

Dobar veb hosting provajder takodje mora da obezbedi skoro 100% dostupnost (uptajm) sajta. Većina hosting servisa će Vam ponuditi dostupnost od 99.9%. Ukoliko Vaš sajt ne bude dostupan preostalih 0.1% to i nije toliko strašno, i ne bi trebalo da utiče na njegovo normalno funkcionisanje.

Pre kupovine hostinga kod provajdera, budite sigurni da dobijate sve ono što Vam je potrebno za normalno funkcionisanje sajta ili bloga. Najbolje je da pitate provajdera da dobijete probni period. To će Vam pomoći da odredite da li je dotični hosting odgovarajući za Vaš sajt.

Ukoliko planirate da pokrenete WordPress blog, proverite PHP i MySQL verzije koje su instalirane na hostu. Takodje možete da proverite da li omogućavaju brzu instalaciju WordPress-a i drugih popularnih sistema za upravljanje sadržajem i blog platformi.

Nije neuobičajeno da se povremeno pojave neka pitanja u vezi upravljanja sajtom. Postoji mnogo problema koji se mogu javiti pri hostovanju sajta. Da li postoji neko ko Vam u tom trenutku može pomoći? Tada na scenu stupa korisnička podrška, koja će Vam pomoći u rešavanju problema. Ukoliko je sistem korisničke podrške dobar, uštedeće Vam mnogo nerviranja. Uverite se da postoji podrška koja Vam je na raspolaganju 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji (24×7).

Na kraju, pogledajte šta drugi kažu o hosting servisu gde planirate da zakupite hosting. Brza Google pretraga može Vam biti od velike pomoći da saznate iskustva drugih sa odredjenim hosting provajderom. Takodje proverite da li možete da stupite u kontakt sa nekim od trenutnih klijenata hosting provajdera kako biste saznali njihova iskustva. Ukoliko je većina iskustava pozitivno, možete se nadati da je dotični hosting servis dobar za Vas i Vaš sajt.