Jan
18
2013

Kako do bolje pozicije na Googlu
prva pozicija na googleUkoliko ste vlasnik web sajta sigurno želite da se vaš sajt što bolje rangira na Googlu i ostalim pretraživačima za ključne reči koje su vezane za ponudu na vašem sajtu. Probiti se na 1 stranu googla nije ni malo lak zadatak ali je daleko od nemogućega. Za početak izaberite vaše ključne reči ( keywords, u daljem tekstu fraze).

Za početak da kažem da je greška pokušati optimizovati kljucnu reč za jednu frazu primer: “filmovi” ili “moda”. Postoje dva razloga zašto je to loše:

Prvi: Skoro je nemoguće za novi sajt da se probije u top google pretragu koristeći samo jednu frazu a još teže čini to što je konkurencija ogromna za većinu fraza i teško da ćete da se probijete medju top rezultate na pretrazi.

Drugi: Dobar SEO podrazumeva da optimizujete fraze za ciljanu grupu korisnika. Primer recimo da se bavite prodajom odeće “Moda” je suviše bukvalna fraza za vaš sajt, većina korisnika koja i dodje nema želju da kupuje i nakon pregleda će da napusti sajt, dok recimo fraze ” Popusti, moda, odeća, prodaja” ciljaju na odredjene korisnike. Što znači da ukoliko korisnik traži na pretraživaču primer: prodaja odeće, popusti na odeću itd, mnogo su veće šanse da pretraživač izbaci vaš sajt u tražene rezultate. Razlog: korisnik traži odredjenu stvar koju vaš sajt nudi, a korisnik koji dodje na vaš sajt je došao sa namerom da vidi vašu ponudu možda i nešto kupi što je u stvari ciljana pretraga. Sa običnom frazom poput “Moda” to se nikad ne bi desilo.

4 Seo saveta za bolju poziciju na google

1) Keywords: Opet se vraćamo na ono sto je rečeno gore. Izaberite prave keywords ( ključne reči ) za vaš sajt. Birajte mudro i dobro razmislite, proučite konkurenciju pre postavljanja ključnih reči da nebi doživeli suprotan efekat od željenog.

kljucne reci

2) Dobra On-Site optimizacija: On-Site optimizacija je jedna od osnovnih i vrlo bitnih SEO tehnika. Smestite prave ključne reči u title tags, meta tags, header tags, alt tags i sadržaj. Ukoliko imate ključnu reč u domeni primer: “prodajaodece.com” za sajt koji se bavi prodajom odeće dobit ćete extra poene kod googla.

on page optimizacija

3) Kvalitetan originalan sadržaj: Poznato je da google ne voli kopiran sadrzaj i često kaznjava za to ( posebno u zadnje vreme ). Ukoliko vaš sadržaj na sajtu nije originalan nema veze koliko dobro odradili optimizaciju, nećete se visoko rangirati. Verujte mi isplati se pisati originalan sadržaj, odvojite malo vremena za to. Jedan originalan i ciljani članak vredi vise od 10 kopiranih, a doneće vam još jedan veliki plus kod googla. Trudite se da što česće dodajete novi i originalan sadržaj.

originalan sadrzaj

4) Backlinkovi: Google uzima u obzir koliko linkova vodi ka vašem sajtu, posebno koliko kvalitetnih backlinkova imate. Više o tome pročitajte ovde: Šta su Backlinkovi i njihova važnost

backlinkovi

Sa kvalitetnim i ciljanim sadržajom bićete nagradjeni sa “organskom” posetom sa pretraživača koja će da dovede do rasta vašeg sajta i naravno moguće zarade.

Preporučujemo:

Comments are closed.