WordPress – ukratko prednosti i mane

13 Jan

wordpressWordPress je jedan od najjačih CMS-a trenutno na tržištu. Namenjen je prvenstveno za blogere ali može da se koristi i kao standardni CMS a besplatan je za preuzimanje sa WordPress.org Početi ću sa pozitivnim i negativnim stranama WordPress-a.

Pozitivne

– Besplatan je
– Brza i laka instalacija
– Preko 1000 tema i pluginsa
– Google ga voli

Negativne

– Originalno osmišljen za blog
– Privlači spambotove
– Nije previdjen za veliki broj stranica ( stotine i hiljade ) pa često možete da ga “preforsirate” ako gradite neki veliki sajt/blog.
– Nije baš najsigurniji CMS u ponudi

Instalacija

WordPress je prilicno jednostavan za instalaciju, postoje brojni tutorijali na našsem jeziku koji vas vode korak po korak. Ukratko kada skinete wordpress raspakujte ga iz zip/rar fajla i uploadujte ga na vaš host zatim pokrenite instalaciju na vašem domenu. Jedina “komplikovanija” stvar je da preimenujete vaš konfiguracijski fajl wp-config-sample.php u wp-config.php pre instalacije. Mnogi hostinzi to jest velika većina u današnje vreme nudi vam osnovnu instalaciju worpressa i ostalih CMS-a sa samo jednim klikom iz vašeg hosting CP-a. Ipak ukoliko radite ručnu instalaciju pogledajte detaljno na youtube postupak.

Skinovi i Pluginsi

Možete da izmenite izgled vašeg sajta i dodate razne nove mogućnosti i opcije za manje od minute. Kod instalacije teme samo treba da skinete onu koju želite i uploadujte je preko ftp-a u wp-content-themes i aktivirate je iz vaseg WordPress admin panela. Isti postupak je kod pluginsa samo što kada skinete plugins uploadujete ga u wp-content-plugins i takodje aktivirate iz admin panela.

Na internetu postoji more tema i pluginsa al hteo bi da vam preporučim plugins po nazivu: All in One SEO Pack koji će značajno da poveća vaše šanse da se probijete u pretraživačima, naravno podrazumeva se da imate čest i originalan sadržaj jer nema tog pluginsa koji može da vas progura ako ne radite na sajtu.

Zaključak

WordPress je jedan od najpopularnijih CMS-a na tržištu i ta popularnost nije bez razloga, on je zaista sjajan CMS ( još je i besplatan ). Iako u nekim aspektima nije baš najbolji to se lako može rešiti s nekim od mnogobrojnih pluginsa i pomoću velike korisničke zajednice koju možete naći na svakom jeziku.

Ukoliko imate neka pitanja oko WordPress-a ostavite komentar i pokušat ću da vam odgovorim.

7 thoughts on “WordPress – ukratko prednosti i mane

 1. Imamo sam problema sa ovim spamerima , samo naidju i postavljaju komentare …Dok razdvojim sta su pravi korisnici napisali od njihovih spam poruka ode mi dosta vremena.

  Imam jedan problem , kako da namestim da klikom na FORUM u meniju on bude otvoren , a ne da mi se otvori standardna strana. Ukrato da me klikom na FORUM od direktno odvede na njega.

  Nadam se da me razumes.

  • da i mene muče spambotovi na drugom sajtu al rešio sam to..

   što se foruma tiče nisam te baš najbolje razumeo da li ti hoćeš da te preusmeri na forum kada klikneš u meniju na “forum”?

   za prvo: zavisi šta koristiš za navigaciju, moraš mi reci da li je to custom meni, widget ili nesto treće..?

   osnovni kod za preusmeravanje u custom meniju izgleda :

   <a href="link do foruma">Forum</a>

   ako koristiš widget namesti po ovome ( vidi sliku ): http://web-saveti.com/wp-content/uploads/2013/01/meni.jpg

 2. Mene interesuje žašto mogu da vidim samo zadnje objavljene blogove i to samo zadnjih deset, i blogove koje pratim.Nemam mogućnost da pogledam druge blogove.To mi se dešava od skoro, kada su nešto menjali na WordPress-u, ranije sam mogla da pogledam do sto blogova.Ne znam da li se radi o nekim podešavanjima koja treba sama da odradim (ako jeste, budite ljubazni pa mi kažite koja) ili je tako normalno.Kako da pogledam sve blogove koje postoje na WordPressu?Hvala.

 3. Snašla sam se u međuvremenu, dešava mi se da kad se dese neke promene na WordPress-u,imam manjih teničkih problema, neko vreme.Sada je sve u redu.Ja sam sama otvarala nalog, a u tome sam bila totalni početnik, pa je moguće da sam negde „pobrkala lončiće”.U svakom slučaju,hvala.

 4. Ovako zelim da pitam gde mogu da nadzem kodove za da ih promenim izgled na primer za novosti da izadze kao vase.
  U ostalo ideja za sajt vam je odlicna samo produzite dalje da pisete ovako.
  Jedan predlog kao za you tube zarada napisete i za sajtova bas me zanima.

  • Ovaj izgled je default izgled ove teme ( sa par manjih izmena ), sad mozes da pokušaš da napraviš svoj izmenama u editoru al ako nisi vešt u tome ( php, html i css ) bolje da nadješ neku temu koja ti već odgovara svojim izgledom i opcijama…

   ako si slučajno mislio na ono “Popularno” to je samo widget koji dodaš sa wordpresovog sajta…

Comments are closed.